Då Fontänhuset är stängt kommer jag härmed med min egen veckomeny. De som vill äta vegetariskt kan ta bort kycklingen. Då har ni fått en egen vegetarisk måndag, precis som på huset.
Mån: Flygande Jacob
Receptet publicerades första gången 1976 och upphovsmannen lär vara Ove Jacobsson verksam inom flygfrakt.
Stek 400 gram kycklinglårfilé.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Blanda 1 dl chilisås med 2,5 dl matlagningsgrädde och häll det över kycklingen.
Skiva 2 bananer och lägg dem ovanpå kycklingen.
Häll på 1 dl salta jordnötter.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in det i ugnen ca 20 min.
Tis: Fiskgryta
En värmande och nyttig thaisoppa med lax och räkor för 4 personer på 15 min.
1. Tina upp paketet med lax 5 min i mikron. Koka laxbitarna direkt i plastpåsen i 7 minuter. Klipp upp påsen och häll laxen i en kastrull
2. Håll en paket med Keldas Thaisoppa i kastrullen med laxen. Värm upp soppan.
3. Tillsätt 10 tinade räkor.
Onsdag: Kycklinglevergryta
4 Portioner Kycklinglevergryta kostar 41 Kronor (Lidl) . Jag brukar dela upp det i 150 grams portioner. Då kostar en portion 10 Kr .
Stek 250 gram kycklinglever (19 kr)
140 gram bacon (12 kr) och
en gul lök (1 kr).
Tillsätt 2,5 dl matlagningsgrädde (9 kr)
Låt det puttra 5 min.
Jag har fastnat för couscous då det tar bara 2 min att göra. Du kokar upp 2 dl vatten och häller i 2 dl Couscous. När grynen sugit åt sig vattnet är det klart att serveras. Jag gillar även att ha lingon till. Det bryter bra mot det salta baconet och levern.
Nyttigt billigt och gott – kycklinglevergryta.
Torsdag: Apelsinkyckling
400 gram kycklinglårfile (vanlig filé blir snabbt torr)
1 tsk örtsalt
Smörolja att steka i
1 dl koncentrerad apelsinjuice + 2 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk ingefärspulver
1 pressad vitlöksklyfta
Bryn kycklingen i en stekpanna. Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Fräs ut stekpannan med vatten, vispa i apelsinjuice och grädde.
Smaksätt med ingefäran och pressad vitlök.
Häll såsen över kycklingen och stek i ugnen 20 min.
Koka ris under tiden.
Fredag: Kyckling Med Bambuskott och Böngroddar
400 gram kycklinglårfile
150 gram bambuskott
400 gram böngroddar
1/2 buljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
Soja
Ingefära
Stek 400 gram kycklinglårfile och en pressad vitlöksklyfta i smör.
Tillsätt 150 gram bambuskott och 400 gram böngroddar. Låt det puttra 3 min.
Häll på 2,5 dl kycklingbuljong (1/2 buljongongtärning och 2,5 dl vatten)
Tillsätt 2,5 dl matlagningsgrädde, 1 msk soja och 1 tsk ingefära.
Låt det koka 5 min
Servera med ris.
Jag brukar ta två filer till en portion och väga upp det med sås, så det blir 150 gram och sedan lägg riset på toppen innan jag fryser in det. Då har jag en toppenmiddag på bara 2 min.
Nästa inlägg...
"Jag ser fram emot det sociala"
Strax efter helgerna började Maria Larsson att arbeta som ny handledare på Service. Hon kommer tillsammans med Sven, Mårten och alla medlemmar att arbeta med bland annat receptionen, kaféet och trädgården, kulturaktiviteter, pr och marknadsföring.
Läs mer