Jeanette skriver om när kulturgruppen var och såg Ceija Stojka på Malmös Konsthall.
Under våren har Malmö Konsthall haft en utställning av den romska konstnärinnan Ceija Stojka.
Ceija Stojka föddes i Österrike, i en kringresande familj som försörjde sig på hästhandel. När kriget började så fördes familjen till Dachau där hennes far avrättades, eller mördades som Ceija själv skrev. Resten av familjen fördes till Auschwitz-Birkenau och 1944 skickades hon tillsammans med sin syster och mamma till Ravensbrück. Ceija fick alltså uppleva tre koncentrationsläger.
Av hela hennes stora familj på över 200 personer så överlevde bara 6 personer.
Torsdagen den 20 maj hade vi i kulturgruppen möte och återigen kom utställningen upp efter att vår egen Isa har varit och sett utställningen vid två tillfällen och tipsat oss i kulturgruppen att vi bara måste se den. Nu var det ju i sista minuten och helt plötsligt blev det bestämt att vi skulle gå dit och kolla på den. Sagt och gjort så blev det bestämt att Maria, som handledare, skulle ta med sig ett gäng medlemmar (självklart anpassat efter corona och allt detta som hör till). Vi tog oss dit på fredagen den 21 maj och klockslaget var 13.00, vår praktikant Hanna följde också med.
Vi gick in och fick varsin spritad pinne (på så sätt kan konsthallen hålla räkningen på hur många besökare som är närvarande).
Nu är jag ingen konstnärlig människa men jag blev starkt berörd av hennes verk. Konsthallen hade hängt upp verken i den ordning som dom målades. De första tavlorna målade hon innan hon kom till det första förintelselägret.
De första tavlorna är ljusa, lite spretiga i målarstilen, enligt mig så var hon ingen elegant konstnärinna men hon fick berätta sin historia i sin egen stil. Det var tavlor med motiv från hennes resor med vagnar, hästar och familjen.
Motiven gick över i mycket mörkare stil och det berörde mig väldigt mycket och starkt, jag fick flashback till teve-serien Förintelsen med bland annat James Woods och Meryl Streep. https://www.imdb.com/title/tt0077025/
Ceijas tavlor med sängar, magra människor, skorstenar som hade tjock svart rök var så starka att jag blev riktigt tagen. Tavlorna var mörka men ändå målade i delvis klara färger. Jag tog foton på en del av tavlorna men orkade inte att fotografera alla.
Jag hade verkligen rekommenderat denna utställning om det hade gått men hennes historia finns att läsa om på nätet. Ni kan också se konsthallens egen berättelse om hennes färgstarka liv
Läs mer på https://www.konsthall.malmo.se/utstallning/ceija-stojka/ - https://sv.wikipedia.org/wiki/Ceija_Stojka
Jeanette
Nästa inlägg...
Dags för utvecklingssamtal
I sommar går Herbert Tinz i pension och "Vägar ut"s Karina Topel tar över som ny klubbhuschef. Då får hon även stafettpinnen för diskussionen om husets roll, arbetssätt och framtid som planerades redan innan pandemin. Karina tror på en nystart för huset.
Läs mer